Montse Puig

La veu del poble

Durant els dies després de les eleccions europees, tots han manifestat les seves observacions dels resultats, molt presentables, molt democràtics, uns més contents que altres, depenen lògicament dels mateixos.

Personalment estic satisfeta amb els resultats a la ciutat de L’Hospitalet, vaig viure la jornada electoral molt de prop i vaig poder observar i escoltar la veu de les persones que per una raó o altra voten als diferents partits. Comentaris com: “jo vinc a votar, només per poder-me queixar” o “hay que votar a los que tienen el dinero, para que no nos quiten las pensiones” es van escoltar durant tot el matí.

Crec que fa molta falta la pedagogia al carrer, hem de tenir molt clar que votar és un dret que hem d’exercir, i ningú ens pot prohibir aquest dret, i com a dona, conscient del que ens va costar d’aconseguir, el reivindico.

La Constitució republicana de 1931 va concedir el dret de vot a les dones. Aquesta mesura va ser precedida per un important debat, en què les posicions de principi, favorables a la igualtat de la dona (defensades per la diputada radical Clara Campoamor), es van acabar imposant als arguments de tipus conjuntural, que consideraven que la dona espanyola encara no estava preparada per exercir el dret de vot.

Malgrat això, la diputada va defensar, a costa de la seva pròpia posició en el Partit Radical en què militava, el vot de les dones. Amb la seva defensa en els debats parlamentaris va guanyar el sufragi femení per 161 vots a favor i 121 en contra. Així el 16 d’abril de 1933 van votar per primer cop les dones de Canet fent ús del dret al vot aprovat a la Constitució de 1931, en un referèndum sobre la construcció del mercat municipal. Emília Domenech, mestra i feminista del poble, va ser una de les principals promotores.

Amb això vull dir, que al nostre país, sempre hem lluitat per defensar els nostres drets i ara hem aconseguit que guanyi el sentir del poble, i ja comencem a veure els primers indicis de canvi a la nostra ciutat, com aconseguir el compromís de mantenir les condicions laborals als treballadors i treballadores de l’Hospital de Bellvitge, perquè les retallades que hem patit en la sanitat ens han afectat a tots i totes. Aquest compromís ha de ser només el principi, o sigui que això no pot parar, i el dia 9N, a l’Hospitalet, votarem, i direm la nostra, perquè tenim aquest dret, i anar en contra dels nostres drets no és democràtic i atempta contra la nostra institució parlamentaria.

Vot femení a Eibar (1933)

Vot femení a Eibar (1933)