Montse Puig

La Cara B de la Historia: entrevista a l’Ireneu Castillo

No és habitual que a L’Hospitalet apareguin nous escriptors, i quan això succeeix ho hem d’aplaudir. Si, a sobre, aquest escriptor escriu bé i ens explica històries que sense ell, mai hauríem conegut, estem d’enhorabona. Però si a més aquesta persona te una trajectòria d’honestedat i dedicació a L’Hospitalet com la d’Ireneu Castillo no podem més que esperonar-lo i esperar que aquest llibre “La cara B de la historia” sigui un rotund èxit.

Ireneu Castillo, el dia de la presentació

Ireneu Castillo, el dia de la presentació

 

  • Com et vas posar a esbrinar aquestes curiositats que publiques al teu nou llibre?

De fet, em ve des de sempre. Jo sóc molt curiós i sempre m’han cridat l’atenció les coses rares i les restes de tot tipus que encara queden del passat -d’aquí el meu activisme en favor de la memòria històrica del Canal de la Infanta. Aquesta curiositat m’ha portat a estar contínuament estirant dels fils de tot el que m’envolta i trobar-me amb infinitat de fets i incongruències, moltes d’elles absolutament desconegudes i oblidades. Incongruències que alguns cops t’indignen, d’altres et sorprenen i d’altres et fan treure un somriure, però que mai no et deixen indiferent i, sobre tot, t’ajuden a veure-ho tot en perspectiva.

  • Perquè moltes d’aquestes coses es desconeixen totalment?

Moltes vegades passa que els esdeveniments diaris passen a galop per sobre de fets de poca visibilitat mediàtica, amagant sota capes de notícies fútils aquell fet que només amb el temps acaba per resultar transcendentals. Malgrat tot, també existeix un bon grapat de fets que posen en evidència actuacions fosques o matusseres que han estat amagades pels seus protagonistes en el seu moment i que, investigant una mica, acaben per sortir a la llum.

Amb el temps, he anat arreplegant una gran quantitat d’aquests fets amagats o desconeguts i els porto publicant des del febrer de 2005 al meu bloc “Memento Mori!”, amb una molt bona acollida per part del públic, que l’ha visitat gairebé 800.000 cops, la qual cosa és una gran fita per a un bloc d’aquestes característiques.

  • A què atribueixes l’èxit del teu bloc?

Bé, jo suposo que, en bona part, és perquè els temes desperten quelcom al lector que l’incita a llegir-me. Apart d’això, els articles no són excessivament llargs (es triguen en llegir entre 3 i 5 minuts) i intento fer una escriptura amena i entretinguda; més que res perquè en tocar temes històrics, si inundes el lector amb noms i dates, l’únic que aconsegueixes és que no ho acabi de llegir. A més, sempre intento ficar cullerada irònica amb el meu estil i les meves reflexions personals, la qual cosa sembla que agradi a la gent.

De fet, aquest estil personal va fer que l’editorial barcelonina “Ven y te lo cuento” s’interessés pels meus articles i em proposés editar un recull de 50 articles, repte que vaig acceptar d’immediat. El fruit d’aquesta proposta ha estat el llibre “La Cara B de la Historia”, el qual està a la venda tant en eBook com en paper des del 15 de setembre, tot i que la presentació oficial es va fer a la Biblioteca Tecla Sala de la ciutat el passat 19 de novembre.

L'editor Tucho Balado, la periodista de Nació Digital Gemma Aguilera i l'autor del llibre, l'Ireneu Castillo

L’editor Tucho Balado, la periodista de Nació Digital Gemma Aguilera i l’autor del llibre, l’Ireneu Castillo

 

  • Quin aprenentatge es pot obtenir de la lectura del llibre?

L’aprenentatge principal és que les coses mai són com ens les ensenyen o com les veiem. La vida és com una moneda, amb la seva cara, la seva creu i el seu cantell, i només veient-les totes en conjunt pots arribar a tenir una idea general aproximada de les coses. Justament això és el que vull expressar amb el títol del llibre, ja que, com si fos un disc de vinil o una cinta de casset, no podem quedar-nos únicament amb la primera cara -la cara A- perquè llavors només veurem el que ens volen ensenyar. Cal mirar la cara B per veure-ho tot en perspectiva.

  • Creus que a l’actual procés que viu Catalunya també hi ha “cares b”?

A cabassos. ¡I les que hi aniran sortint amb el temps! De fet, si alguna cosa s’extreu de conèixer la Història és que sempre acaba per repetir-se i, per tant, si van haver-hi al passat, no tenim cap criteri que ens facin pensar que no n’hi hagin a l’actualitat.

En el cas del procés català, hem de comptar que l’estat espanyol, amb les independències de les seves colònies i al contrari d’altres potències colonials contemporànies, ha estat sempre extraordinàriament matusser durant el transcurs dels segles… amb el que això significa de crear precedents.

Aquest fet es pot veure a una sèrie d’articles que vaig publicar al meu bloc dedicats a la independència de Cuba, Filipines i Guinea Equatorial, algun d’ells inclòs dins de La Cara B de la Història, com per exemple:

El negado derecho a decidir que independizó Cuba de España

Rizal o cómo un pacifista hizo perder las Filipinas a España

Un despropósito llamado independencia de Guinea Ecuatorial

Que com acabarà tot plegat? No en tinc ni idea, però del que estic segur és que tot dependrà del que democràticament acabi volent la societat catalana en el seu conjunt. L’Estat no ho posarà fàcil per a aconseguir la independència, però Catalunya tindrà a favor que des del govern central, durant segles, mai no s’han fet bé les coses. Ni les dolentes!

  • Per a quan un llibre similar?

Ui! La veritat és que tinc material per a fer-ne 10 o 15 llibres més, però acabo de treure’n aquest i encara estic una mica de ressaca. Tot sigui dit, tinc alguna proposta per a fer-ne un altre, possiblement en català, tot i que no hi ha encara res en ferm. Amb tot, estic recopilant dades per a fer un llibre dedicat exclusivament a anècdotes de l’Hospitalet. Espero que algun editor se’n faci ressò i ben aviat pugui veure la llum.

Si voleu comprar el seu llibre “La Cara B de la Historia“, el podeu trobar en format electrònic i en paper directament a la web de l’editorial “Ven y te lo cuento” (http://www.venytelocuento.com) o demanant-ho a la vostra llibreria habitual.

Caràtula de "La Cara B de la Història" d'Ireneu Castillo

Caràtula de “La Cara B de la Història” d’Ireneu Castillo